Weerstand tegen uitstelklussen laagst aan begin werkdag

Werknemers kunnen klussen waar ze tegenop zien het beste aan het begin van hun werkdag uitvoeren, in plaats van uitstellen tot de middag, zo blijkt uit onderzoek door Montas.

Ziek zijn is geen optie

 

Bij mijn trouwe lezers is het niet onopgemerkt gebleven dat het van mijn kant de afgelopen weken angstvallig stil is gebleven. Verscheidene verontruste berichtjes kwamen mijn kant op, informerend naar de reden van mijn afwezigheid.

 
Nu zal ik eerlijk zijn: het doet een mens goed om te ontdekken dat je afwezigheid bemerkt wordt. Alleen al om die reden denk ik er dan ook over om binnenkort weer een periode van afwezigheid in te lassen. De afgelopen weken waren echter niet vrijwillig; ik was ziek, behoorlijk ziek.Met weemoed heb ik deze weken teruggedacht aan de tijd dat ik in loondienst was en ook weleens geveld door de griep. Vol overgave liet je zo’n griep dan over je heen komen, diep weggedoken onder de dekens, omringd door vers fruit of troostvoer en met een pannetje kalfsbouillon van moeders om weer aan te sterken.

 

Geen optie

Hoe anders was het echter de afgelopen weken om ziek te zijn. Want zeg nou eerlijk; als zelfstandig ondernemer kún je helemaal niet ziek zijn. Niet omdat dit vanwege de inkomsten een probleem op zou leveren; ik heb tegenwoordig keurig netjes een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten dus de betaling van de vaste lasten is verzekerd. Maar ziek zijn is geen optie vanwege je klanten!Wanneer je als kleine ondernemer een grote klant binnen probeert te halen, heb je vaak een grote slag te maken op het gebied van vertrouwen. Zo’n opdrachtgever zit namelijk met een hoop twijfels: kan jij als ZZP’er wel een grote opdracht aan? Hoe zit het met de continuïteit? Wat gebeurt er als je ziek bent?

 

ZZP

Ik leg mijn klanten altijd uit dat we als ZZP’ers juist veel meer te bieden hebben. Omdat wij de spil van het bedrijf zijn, hebben we het volledige overzicht en kunnen dus precies inschatten of we een opdracht aankunnen of versterking nodig hebben.De mate van continuïteit die wij kunnen bieden, daar zal een groot bedrijf nooit tegenop kunnen. Geen drie verschillende accountmanagers binnen een jaar, maar altijd dezelfde contactpersoon. En ziek zijn is voor een ZZP’er eenvoudigweg geen optie, dus ook daar hoeft een opdrachtgever zich niet druk om te maken.

 

Beloften waarmaken

Tja… als je dat soort uitspraken doet, dan moet je ze ook waar maken. Laat daarbij even duidelijk zijn dat ik dit soort uitspraken niet alleen doe om een opdracht binnen te halen, ik sta er ook volledig achter. Maar de gevolgen daarvan zijn dus wel dat ik bij een griepje of gebroken been niet meer het comfort en de geruststelling van mijn bedje op kan zoeken. In ieder geval niet tijdens opdrachten op locatie.Niets vervelender dan een groep van twaalf docenten die vrij geroosterd is om een training te volgen, zonder trainer. Of een coachingscliënt waarmee je net lekker op gang bent die vervolgens weken op je moet wachten.

 

Overleven

Dus is het een kwestie van doorgaan, in overlevingsmodus. Op tijd present zijn, de klant bieden waarvoor hij je ingehuurd heeft en vervolgens de laatste meters van je auto naar huis kruipen om zo je bed te bereiken. Om dan, als het nog even gaat de belangrijkste e-mails af te handelen of telefoontjes te plegen.Het maken van keuzes en stellen van prioriteiten is een van de belangrijke vaardigheden die ik mijn cliënten leer. En met stip de vaardigheid die ik de afgelopen weken het meest nodig had.Gelukkig ben ik er inmiddels weer bovenop en de achterstand van zaken met lagere prioriteit lekker aan het wegwerken. Wat maakt dat ik ook weer mijn gezicht op NUzakelijk kan laten zien. Van nu af aan zal ik jullie weer met regelmaat een kijkje in de ondernemerskeuken geven. En mocht het toch nog een keer wat stiller zijn, dan weten jullie waar de bloemetjes, kaartjes en fruitmanden naartoe kunnen!