Weerstand tegen uitstelklussen laagst aan begin werkdag

Werknemers kunnen klussen waar ze tegenop zien het beste aan het begin van hun werkdag uitvoeren, in plaats van uitstellen tot de middag, zo blijkt uit onderzoek door Montas.

Organiseer je werkplek

 

Als werkdrukdeskundige en timemanagementtrainer geef ik natuurlijk zelf het goede voorbeeld aan mijn klanten.

 

Mijn binnenkomende e-mail werk ik dagelijks vakkundig weg met een simpel maar effectief systeem. Post wordt direct gesorteerd via de ABCD-methode; actie, bewaren, crediteuren en debiteuren. Mijn analoge en digitale administratie is keurig op onderwerp, alfabet en/of chronologische volgorde geordend; net een bibliotheek. Mappen en gebruiksvoorwerpen die ik vaak nodig heb zijn binnen handbereik, de rest is wat verder weg opgeborgen, maar nog steeds gemakkelijk terug te vinden. Kortom, mijn werkplek is georganiseerd.

 

Besteed ik daar dan zoveel tijd aan? Dat valt heel erg mee. Het opzetten van een goed systeem kost inderdaad tijd. Maar het onderhouden juist vrij weinig, in ieder geval veel minder dan wanneer je werkt zonder (een goed) systeem. Daarnaast krijg je er overzicht en structuur, en daardoor rust, voor terug.

 

Veel te vaak kom ik zelfstandig ondernemers tegen die zeer kundig zijn op hun eigen vakgebied (of niet), maar totaal geen kaas gegeten hebben van de administratieve organisatie van hun bedrijf. Een schoenendoos met bonnetjes wordt eenmaal per kwartaal of jaar naar de administrateur gebracht, samen met een stapeltje bij elkaar geraapte papieren. Met het idee: administratie is puur een noodzakelijk kwaad, wat je zoveel mogelijk uit handen moet geven.

 

Ik zie dat anders, een goed opgezette bedrijfsadministratie geeft overzicht en daarmee handvaten voor je bedrijfsvoering. Je moet toch weten wat de hoogte van je investeringen zijn, wanneer je debiteuren hun rekeningen betalen en hoeveel geld je voor de fiscus opzij moet zetten? Of waar je die VAR verklaring en dat belangrijke dossier gelaten hebt? Zeker in deze tijden van economische achteruitgang moet je monitoren om snel te kunnen anticiperen en daarmee het hoofd boven water te houden.

 

Daarnaast bespaart een geordende administratie en werkplek natuurlijk zeeën van tijd. Want hoe vaak gebeurt het niet dat je een half uur op zoek bent naar een specifiek formulier, met het idee: ‘ik had het toch ergens neergelegd…?’ Als je die tijd nou eens zou besteden aan het ordenen van je administratie!

 

Er is ook een keerzijde van een goed geordende administratie. Als we het allemaal zelf gaan doen, nemen we de administrateurs een hoop werk uit handen. Waardoor deze (vaak kleine) ondernemers misschien zelf over de kop gaan. En daar is onze economie dan weer niet bij gebaat. Werkplekchaos dus in stand houden ten behoeve van onze economie? Ik dacht het niet!

 

Vandaar mijn oproep: “Ondernemers: organiseer uw werkplek!”