Weerstand tegen uitstelklussen laagst aan begin werkdag

Werknemers kunnen klussen waar ze tegenop zien het beste aan het begin van hun werkdag uitvoeren, in plaats van uitstellen tot de middag, zo blijkt uit onderzoek door Montas.

Multitasken

 

Als werkplektrainer probeer ik mijn klanten regelmatig te doen inzien dat effectief multitasken niet bestaat. Wanneer je meerdere dingen tegelijk doet, vraagt dit meer tijd en concentratie per taak, waardoor je uiteindelijk meer tijd kwijt bent. Er zijn hele leuke testjes om dit te bewijzen, waar ik mijn klanten dan ook graag aan onderwerp.

 

Op de terugreis van Azië naar Nederland, waarbij ik een tussenstop heb ik Caïro, wordt mij echter het tegendeel bewezen door Egyptair. Door wat logistieke problemen beginnen we te laat met boarden, iets waar ik me na ruim drie weken Laos en Thailand allang niet meer druk om kan maken. Egyptair maakt zich daar echter wel druk om en start het multitaskprogramma.

 

Zodra de laatste passagier aan boord is gestapt gaat de deur dicht en terwijl het hele gangpad nog vol staat met passagiers, die hun plek opzoeken en hun bagage opbergen, begint het vliegtuig te taxiën. ‘Cabin crew, prepare for take-off’. Ik heb nog nooit mensen in een vliegtuig zo snel hun plaats zien vinden! Terwijl iedereen z’n bagage wegwerkt en veiligheidsriem omdoet, wordt via de beeldschermen een gebed verkondigd, gevolgd door de veiligheidsinstructies (toepasselijk).

 

Vervolgens komen we in een wachtrij te staan om te mogen opstijgen. Het tempo zit er lekker in, elke twee minuten schiet er een vliegtuig over de startbaan. Als op een gegeven moment het tempo eruitraakt, kijk ik enigszins geërgerd naar het vliegtuig voor ons in de rij, dat maar niet lijkt te begrijpen dat het zijn beurt is om naar het begin van de startbaan te taxiën. Even later blijkt deze piloot het toch net even beter begrepen te hebben dan ik, wanneer er op dezelfde startbaan waar enkele minuten eerder een vliegtuig vertrok, even tussendoor een vliegtuig landt.

 

Ik kan u vertellen, na deze ervaring kijk ik toch iets anders tegen het multitasken aan. Ik geloof zelfs dat er in dit geval niet alleen tijd bespaard werd door het uitvoeren van meerdere taken tegelijk, maar dat zelfs de individuele taken minder tijd in beslag namen. Getuige het tempo van de veiligheidsriem-zoekende passagiers. En wat betreft de effectiviteit van deze taken, durf ik te wedden dat de meeste passagiers dit keer zeer aandachtig de veiligheidsinstructies bekeken hebben.

 

Ik denk dat ik binnenkort maar eens contact op ga nemen met Schiphol voor een stukje werkplektraining op het gebied van multitasken!